ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Φτάνοντας στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, σου κάνει αίσθηση η ξαφνική αλλαγή του φυσικού τοπίου.
Ξερικό με εμφανή την εντατική καλλιέργεια της ελιάς. Τα δέντρα αυτά λαμπυρίζοντας στον ήλιο του μεσημεριού, σε χαιρετούν και σε καλωσορίζουν με το φύσημα του αέρα.

Προορισμός μας η Σητεία ή Ητεία στη μινωική, ή Στεία στην σημερινή τοπική διάλεκτο. Ένας τόπος πασίγνωστος για την καλλιέργεια της ελιάς από αρχαιοτάτων χρόνων και παραγωγής του πολύτιμου προϊόντος της το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, με την αυξημένη υγρασία, τη μειωμένη βροχόπτωση και τους ήπιους χειμώνες, έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που δίνει μοναδικές ιδιότητες σε οτιδήποτε παράγει αυτός ο τόπος.

Προϊόντα ΠΟΠ: Ελαιόλαδο - Κρασί - Ξύγαλο

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Το πιο εμβληματικό προϊόν της Σητείας είναι το ελαιόλαδο. Ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα ελαιόλαδα της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης. Είναι αναγνωρισμένο από το 2011 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Περισσότερα
ΚΡΑΣΙ
Tα κρασιά της Σητείας είναι ονομαστά από την αρχαιότητα. To κρασί είναι εξαγώγιμο προϊόν από τα μινωικά χρόνια. Αλλά και σύμφωνα με τους Λατίνους συγγραφείς και την ιστορική παράδοση από εδώ έπαιρνε κρασί με πλοία που έστελνε ο Λούκουλλος και το πήγαιναν στη Ρώμη για τα περίφημα Λουκούλλεια γεύματά του!
Περισσότερα
ΞΥΓΑΛΟ
Το ξύγαλο ή ξίγαλο Σητείας είναι παραδοσιακό είδος τυριού που φτιάχνεται από κατσικίσιο, αιγοπρόβειο ή πρόβειο γάλα τοπικής παραγωγής. Είναι μαλακό και αλοιφώδες, με ξινή και δροσερή γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Περισσότερα

Τα προϊόντα ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως προϊόντα ΠΟΠ από την Ε.Ε για πρώτη φορά το 1993.

Γεωπάρκο Σητείας

Η έκταση της επαρχίας Σητείας είναι 786 τετρ χιλ. Το έδαφος κυρίως ημιορεινό (υψόμετρο 300-1 000 m, με μικρά οροπέδια), με λιγότερο του 20 % πεδινό έδαφος (< 300 m) και λίγες ορεινές περιοχές (1 000-1 500 m).