Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου κατάφερε να χαρακτηριστεί επίσημα ως προϊόν ΠΟΠ από την Ε.Ε για πρώτη φορά το 1993.

H παγκόσμια κατοχυρωμένη «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σητείας Λασιθίου Κρήτης», από το 1993 περιγράφει τις μοναδικές ιδιότητες του ελαιολάδου που παράγει η περιοχή που μέχρι σήμερα παραμένει ανέγγιχτη από ρυπογόνες δραστηριότητες. Το μικροκλίμα της Σητείας χαρακτηρίζεται από την υψηλή ηλιοφάνεια, ήπιους χειμώνες ιδιαίτερη σύσταση και μορφολογία του εδάφους και τον υγρό θαλάσσιο άνεμο. Η μορφολογία του εδάφους περιλαμβάνει πολλές ορεινές και ημι-ορεινές εκτάσεις με μεγάλες κλίσεις και καλή εδαφική στράγγιση Παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την καλλιεργητική και παραγωγική διαδικασία και που προσφέρουν στο ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας, όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του και του προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ένα εξαιρετικό φρουτώδες και ήπια πικάντικο μοναδικό ελαιόλαδο με μακρά επίγευση, διαφορετικό και ξεχωριστό από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά

Το ελαιόλαδο «Σητεία Λασιθίου Κρήτης / Sitia Lasithiou Kritis» έχει ιδιαίτερα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, στα οποία οφείλεται η φήμη του σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού παραγόντων, όπως η καλλιεργούμενη ποικιλία, οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες, αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας με τη μακρά παράδοση και αφοσίωση στην καλλιέργεια.

Η ιδιαιτερότητα του ελαιόλαδου «Σητεία Λασιθίου Κρήτης» έγκειται στο ότι:

  • Παράγεται αποκλειστικά από ελιές της ποικιλίας Κορωνέικης.
  • Παρουσιάζει χαμηλές τιμές οξείδωσης
  • Οργανοληπτικά παρουσιάζει ελάχιστη τιμή φρουτώδους 3 και μέγιστη τιμή πικρού και πικάντικου μικρότερες από 5, τιμές δηλαδή που δεν υπερβαίνουν περισσότερο από 2 βαθμούς τη διάμεσο του φρουτώδους. Γεγονός που προσδίδει στο ελαιόλαδο «Σητεία Λασιθίου Κρήτης» ισορροπημένο χαρακτήρα.

Για την πλήρη ανάλυση των χαρακτηριστικών δείτε εδώ http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/prodiagrafes_siteia_lasithiou160321.pdf

ΒΡΑΒΕΙΑ

Στο πρόσφατο παρελθόν η Ε.Α.Σ. Σητείας παρήγαγε τα SITIA 0.3 και SITIA 0.7 καθώς και βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο. Το SITIA 0.3 έχει αποσπάσει πλήθος χρυσών βραβείων από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους διαγωνισμούς ελαιολάδου ενώ έχει αποσπάσει και δύο πρώτα βραβεία από τον διαγωνισμό Mario Solinas που θεωρείται παγκόσμια ο πιο απαιτητικός διαγωνισμός.
Τα SITIA 0.3 και SITIA 0.7 παράγονται σήμερα από το νέο επιχειρηματικό σχήμα LASITIA – Έλαια Σητείας, στο οποίο συμμετέχει η Ε.Α.Σ. Σητείας.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, οργανισμός που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1933, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση του Π.Ο.Π. Σητείας στο ελαιόλαδο και το κρασί.

Η Ε.Α.Σ. Σητείας αριθμεί σήμερα 31  πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και περίπου 8.000 αγρότες μέλη, σχεδόν το σύνολο των αγροτικών οικογενειών της επαρχίας Σητείας.