Ξύγαλο

Το ξύγαλο παρασκευάζεται με την αρχαία μέθοδο της φυσικής οξύνισης του γάλακτος και έχει λευκό χρώμα, δροσερή, υπόξινη κι ελαφρώς αλμυρή γεύση και ευχάριστο, χαρακτηριστικό άρωμα. Μοιάζει “βουτυράτο” τυρί, λόγω της πυκνότητας του, παρότι η περιεκτικότητά του σε λιπαρά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Συνήθως θα το συναντήσετε σκέτο σαν ορεκτικό, αλλά είναι μια ιδανική συνοδεία για φαγητά, όπως λαδερά, ντολμαδάκια, γεμιστά, τηγανητές πατάτες και πάνω στον φημισμένο κρητικό ντάκο.

Είναι αναγνωρισμένο από το 2011 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το Ξύγαλο Σητείας περιγράφεται από γνωστούς Έλληνες γευσιγνώστες ως «ένα τυράκι αλοιφώδους υφής, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Σητεία, με πλούσια γεύση, ξυνούτσικη και φρέσκια» και έχει βρει τη θέση του στα ράφια των super markets και τους καταλόγους των εστιατορίων στην Ανατολική Κρήτη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ τουλάχιστον από το 1999 και μετά υπάρχουν ρητές αναφορές σε αυτό ως ξεχωριστό έδεσμα σε (παραδοσιακά αλλά και gourmet) εστιατόρια ακόμα και της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Στο δίκτυο CONCRED (Concerving Cretan Diet — πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης), που πιστοποιεί εστιατόρια που προσφέρουν εδέσματα σύμφωνα με την κρητική διατροφή, το ξύγαλο προτείνεται ως εκλεκτό ορεκτικό, αναφερόμενο ως «Ξύγαλο Στειακό».

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ 

 

Και εδώ